Na naší prodejně můžete platit hotově, kartou , převodem.
- Úvod
- SOUS-VIDE VAŘENÍ
SOUS-VIDE vaření
Jedná se o speciální úpravu masa a potravin při nízké konstantní teplotě ve vakuu . Je navíc šetrné, jelikož se v mase zachovávají vitamíny a minerály. V případě diety můžete maso upravovat bez soli a tuků pouze s přidáním bylinek.
Čas a nízká teplota
Sous-vide je způsob pomalé tepelné úpravy potravin. Potraviny se připravují v uzavřeném varném sáčku ve vodní lázni a při konstantní teplotě, která je nižší než bod varu, nejčastěji v rozmezí 55 – 75 °C. Volba stupňů a čas úpravy se liší podle konkrétního typu a tloušťky suroviny, může však trvat až 72 hodin. Vodní lázeň zajistí, že voda zavakuovanou potravinu obklopuje ze všech stran, dochází tedy ke stejnoměrnému ohřívání a nestane se, že by byla z každé strany jinak hotová. Toto můžeme ještě podpořit přidáním sous-vide kuliček na povrch vody ve vodní, čímž nedojde k úniku tepla .Tím, že je potravina správně vakuově zabalená (to znamená, že vzduch musí být úplně odvakuován), nedochází ke vzniku vzduchové kapsy, která by obal s potravinou ve vodní lázni nadnášela. Nejdůležitějším rysem této kuchyňské úpravy je, že dochází k zachování veškerých chuťových a výživových složek potravin.
Co k přípravě potřebujete
- sous-vide vařič nebo termoregulační vodní lázeň
- sous-vide kuličky - v případě , že vlastníte lázeň bez pokličky nebo používáte sous-vide vařič
- speciální sous-vide vakuové sáčky – tzv. varné sáčky,které jsou vyrobeny ze speciální folie, která při zahřívání nevypouští do potraviny nebezpečné látky. Uvedené sáčky mají atest na nepřítomnost BISPHENOLU A, ftalátů a těžkých kovů při tepelné úpravě.
U nás můžete nakoupit:
1. sous-vide vakuové sáčky hladké vhodné do komorových baliček - profi baličky
- 80 mic. - použití až na 80°C po dobu 8 hodin,
- 80 mic. - použití až na 121°C po dobu max. 4 hodin (sterilační)
- 140 mic. - silné tloušťky - žebra, kolena - použití až na 80°C po dobu 8 hodin.
2. sous-vide vakuové sáčky a rolky mřížkované (vroubkované) vhodné do bezkomorových baliček - pro domácnost
Postup sous-vide vaření
Potravinu umyjete, osušíte a vložíte do varného vakuovacího sáčku delšího cca o 4-7 cm než je potravina (dle typu baličky pro domácnost – mřížkované sáčky, pro komorové stroje- hladké sous-vide sáčky) . Potravinu – maso , zeleninu … můžete před vařením sous-vide ochutit dle Vaší chuti : bylinky, sůl, koření. Do sáčku můžete vložit čerstvou bylinku, plátek citrónu, kousek másla .Veškeré chutě se krásně propojí a ve výsledku prostoupí celou surovinou. Po zavakuování (odsátí vzduchu) je sáček připraven k použití ve vodní lázni, kde se bude po navolení stupňů a doby přípravy pomalu vařit. Pokud připravujete maso - po vyjmutí z lázně doporučujeme rychle opéct na grilu nebo na pánvi.
Plusové body pro sous-vide
- zachování nutriční hodnoty a šťavnatosti pokrmů. Vakuový sáček udrží veškerou chuť a šťávu uvnitř, čímž nedochází k jejich ztrátě tak, jak tomu je např. při pečení.
- kořenící přísady prostoupí při pomalé tepelné úpravě do celé potraviny.
- díky konstantní teplotě docílíte požadovaného medium rare stupně, aniž by se maso vysušilo.
- velmi snadno připravíte skvělé steaky, žebra, ryby, zeleninu a dokonce i dezerty