Teplota a čas jsou závislé na typu masa, zeleniny a jeho množství.
Čerstvé výsekové maso je možné balit do vakuových sáčků, které po odsátí vzduchu pevně obemknou balenou porci . Ve vakuu zabalené maso po určitém čase mírně změní barvu. Tato změna je způsobená absencí kyslíku a nemá vliv na kvalitu. Naopak, nedochází především u vepřového k oxidaci tuků. Po rozbalení skladovaného masa jej nechejte minimálně 10 minut volně ležet na vzduchu (tato doba je závislá na délce skladování), maso se znovu prokysličí a získá přirozenou vůni a barvu. Trvanlivost takto baleného masa je až 10 dnů při skladování v chladu a temnu.
Při běžném skladování masa jsou ztráty hmotnosti až 10 a více %, při skladování masa vakuově zabaleného tyto ztráty klesnou asi na 5 %. Zabalíme-li vakuově, očištěné, nasolené a nakořeněné maso, použijeme pouze cca polovinu uvedených ingrediencí ( chuť koření i sůl prostoupí tlakem vakua celým takto naloženým masem ) a vy ještě tyto přísady ušetříte. Opět prodloužíme dobu uchování takto naloženého masa až o 14 dnů.
BALENÍ UZENIN, SÝRŮ, RYB A RYBÍCH VÝROBKŮ
Uzené výrobky jako jsou párky,salámy, klobásy apod. se balí převážně po malých spotřebitelských porcích. Takto zabalené porce jsou velmi praktické a estetické. I zde Vám výrazně poklesnou ztráty hmotnosti při skladování. Dále se vakuově balí maloobchodní porce tvrdých sýrů. Velmi výhodné je zabalení strouhaného sýru, rovněž zbytku sýrové cihly, ze které bylo strouháno. Vakuově balený sýr neokorá.
Ryby se mohou vakuově balit pouze předem zpracované, to znamená vykuchané, vyuzené, zmrazené nebo nasolené. Při balení celých ryb nebo jejich polovin doporučujeme odstranit ostré části, aby nedošlo k propíchnutí obalu. Výhodou takto zabalených ryb je opět prodloužení trvanlivosti a odstranění pachu při skladování. Skladovat takto upravené ryby je možno až 10 dnů, samozřejmě v chladnu.
BALENÍ ZELENINY A SUCHÝCH PLODŮ
Vakuově je možno balit především tepelně opracovanou naporcovanou zeleninu, naporcované čerstvé i zmrazené směsi zeleninových salátů, apod. Balení zmrazených zeleninových směsí do transparentních sáčků poskytuje přesnou informaci o složení směsi. Velmi rozšířené je i vakuové balení porcí očištěné kořenové zeleniny, cibule, apod. Doba uchování je až 14 dnů.
Vakuově balené loupané ořechy a různé druhy sušeného ovoce jsou velmi dobře chráněny proti dalšímu vysychání a plesnivění. Opět se prodlouží doba trvanlivosti při nezměněné chuti ovoce.
BALENÍ POLÉVEK A OMÁČEK ( nelze na domácích bezkomorových baličkách)
Při vakuovém balení teplých tekutých pokrmů - pouze v komorových balících strojích (omáčky, guláše, apod.) dochází ke vření již při nižších teplotách než 100°C. Proto tekuté potraviny je vždy nutno balit šokově zchlazené, teprve pak nedochází k množení mikroorganismů a produkt bude dokonale zabalen. Tekutý produkt nalijete do sáčku, tento vložte do komory a uzavřete víko. Při balení tekutin sledujte balený produkt a v okamžiku, kdy se začnou tvořit bubliny, stiskněte klávesu "Stop". Okamžitě se přeruší vakuování a pracovní cyklus je ukončen svařením sáčku. Při skladování takto balených pokrmů nevzniká škraloup a tyto nemění chuť. Doporučujeme balit po 5 až 10 porcích.