ROZDĚLENÍ VAKUOVÝCH BALIČEK
Vakuové baličky dělíme podle jejich využití - domácnost nebo průmysl, kvality provedení - nerez nebo plast, výkonu pumpy.
1. komorové balící stroje
- komerční využití
- používají se vakuové sáčky hladké
- vakuový sáček s potravinou se vkládá do komory balícího stroje
- možnost vakuování tekutin - polévky ...
- nerezové provedení s vypouklým průhledným plastovým víkem
- výšší výkon pumpy
2. vakuové svářečky folií
- využití v domácnosti
- používají se pouze mřížkované, vroubkované vakuové sáčky
- vakuový sáček s potravinou se pokládá na svařovací lištu z venku
- není možné vakuovat tekutiny (možné pouze při zamražení tekutiny a následně zavakuování)
- plastové nebo nerezové provedení
1. průmysl , gastronomie , řeznictví, balení zeleniny, brambor = PROFI KOMOROVÉ VAKUOVÉ BALIČKY
- používají se v potravinářském průmyslu , gastronomii a průmyslu (speciální balení technických součástek do vakua). Tyto stroje jsou v celonerezovém provedení, osazeny speciální olejovou rotační vývěvou, dosahují až 99 % vakua a tím výrazně prodlužují trvanlivost balených produktů.Díky silným olejovým vakuovým pumpám dochází až 99% odsání vzduchu se sáčku. Tyto baličky mají ochranu proti nasátí tekutin a lze zde tedy vakuovat i tekuté potraviny. Pro vakuování měkkých potravin (např. koblihy nebo pečivo) lze nastavit tzv. jemné vakuování tak, aby nedošlo k deformaci potraviny při vakuování. Pro vakuování takovýchto měkkých potravin se vakuové baličky dovybavují tzv. „ plynováním nebo fumigací“, především používané v pekárnách. Před vlastním zavařením takovýchto jemných potravin může být navíc do sáčku po zavakuování, ale před vlastním svařením sáčku vstříknut inertní plyn, který brání deformaci potravin, ale zabezpečuje jejich konzervaci.
U komorových baliček je výběr ze široké škály produktů lišících se rozměrem vakuovací komory, počtem svařovacích lišt nebo výkonem vakuové pumpy. Vhodný typ je nutné zvolit individuálně na základě specifických požadavků daného provozu, požadavků na výkon a rychlost vakuování. Neváhejte nám zavolat : 603960657
Důležité pro výběr PROFI baličky pro komerční využití :
- délka svařovací lišty
- velikost komory
- výkon pumpy
Způsob balení na komorových balících strojích :
Balený produkt vložíte do sáčku, ten položíte do komory stroje pod plexi víko, otevřeným koncem přes svařovací lištu. Po zavření víka vývěva vysaje vzduch v celé vakuové komoře a svařovací lišta svaří sáček. Po napuštění pracovní komory vzduchem se víko samočinně otevře. Další způsob balení, které umožňují naše stroje je balení v ochranné atmosféře. Postup balení je stejný jako při vakuovém balení, ale před svařením se do sáčku napustí potravinářsky čistý ochranný plyn nebo směs několika plynů. Tímto způsobem umí některé typy naších strojů balit produkty i do potravinářských misek.
2. domácnost
Sáčky s vakuovanou potravinou jsou umístěny mimo vakuovou baličku. Vakuovací proces nelze tak kvalitně zabezpečit díky slabším vzduchovým vakuovým pumpám než jsou u profesionálních komorových baliček, tedy nelze dodržet 100% odsátí veškerého vzduchu. Vakuové baličky nemají ochranu pro nasátí tekutin, mohlo by dojít při nasátí k jejich poškození.
- značka ETA, Lavezzini, Magic Vac , Besservacuum....
- nelze vakuovat tekutiny
Balený produkt vložíte do sáčku, ten položíte otevřeným koncem mezi čelist vakuovačky. Po uzavření čelisti se spustí vakuová pumpa a vysaje ze sáčku všechen vzduch. Tím, že pumpa saje vzduch pouze ze sáčku, nelze balit žádné tekutiny. Tyto by pumpa nasála a došlo by k zadření pumpy. Externí vakuovačky jsou vybaveny bezolejovou pístovou pumpou, tato dosahuje max. 90% vakua.
Důležité pro výběr baličky pro domácnost :
- stop tlačítko - tlačítko pro předčasné ukončení vakuování - používá se při vakuování pečiva, aby nedošlo k deformaci, při zastavení odsávání zvduchu při vakuování masa, ryb - nasátí přebytečných tekutin a šťávy do mřížek sáčků a baličky, nedojde k zatavení sáčku a tím tedy i k odsátí vzduchu .
- možnost nastavení intenzity vakua a sváření
- možnost použití způsobu vakuování - jemné (gentle) pro vakuování pečiva, ovoce